Vikingové chtějí v derby dokončit své znovuzrození

23. 12. 2019
0
Vikingové chtějí v derby dokončit své znovuzrození zdroj: tisková zpráva

Tradiční souboj o čelo NFC North.

Vikings mohou v pondělní noční dohrávce 16. kola stvrdit svůj herní a výsledkový vzestup v druhé půlce sezóny. Vikings (10-4) budou hostit svoje největší rivaly Green Bay Packers (11-3). Oba týmy jdou do zápasu s jistotou účasti v playoff. Vikings až díky poslední prohře LA Rams proti San Franciscu 49ers, ale stále není rozhodnutý boj o trůn v divizi NFC North. Po velmi turbulentní sezóně, kdy hrozil kompletní rozpad týmu, je účast v playoff pro celou Minnesotu velkým zadostiučiněním. Na začátku října totiž ani největší optimisté nevěřili, že by se mohli Vikings probojovat do playoff.

Ačkoliv Vikings nemají s výjimkou ofenzivní linie žádné vysloveně slabé místo, očekávání od tohoto týmu na začátku sezóny nebyla nijak vysoká a za největší favority divize byli považováni Chicago Bears. Loňská sezóna byla totiž z pohledu Vikings poněkud rozpačitá. V posledním kole si nechali protéct skrz prsty účast v playoff, a to právě proti Bears. Největší kritiku sklidil quarterback Kirk Cousins, jemuž je dlouhodobě vytýkáno, že nezvládá zápasy proti dobrým soupeřům a zápasy v hlavním vysílacím čase (primetimu). Největší hvězdy týmu mají navíc velmi vysoké smlouvy, které ukusují značnou část z platového stropu, proto Vikings nemají nabitou lavičku a musí spoléhat na hráče základní sestavy.

Začátek letošní sezóny se nesl v podobném duchu jako sezóna loňská, nevýrazné výkony podávali Vikings v útoku, zejména v passové hře, ale i obrana, dřívější hlavní devíza Vikings, hrála pod svoje možnosti. Jedinou pozitivní změnou byly výborné výkony runningbacka Dalvina Cooka. Nejviditelnější pokles formy zaznamenal cornerback Xavier Rhodes, který nebyl na rozdíl od předchozích let schopen sám ubránit nejlepší receivery ligy.

Vikings 1 zdroj: tisková zpráva

Největší krize přišla znovu po zápase s Bears (6:16) ve 4. kole na konci září. Útok Vikings byl v zápase absolutně bezzubý. Receiver Adam Thielen po zápase v médiích zkritizoval výkony svého quarterbacka. Další receiver Stefon Diggs pro změnu veřejně prohlásil, že chce z Vikings odejít. Kritika z úst receiverů po úvodu sezóny nebyla s ohledem na jejich nízké zapojení do útočné hry takovým překvapením. Začalo se mluvit i o tom, že Vikings budou po sezóně hledat nového quarterbacka. Tyto spory ale paradoxně vyčistily vzduch v kabině, Vikings začali více využívat svoje hvězdné receivery a situace se začala postupně obracet. Efektivní hra vzduchem také znamenala, že se obrany soupeřů musely stahovat více do hloubky hřiště k pokrytí receiverů, čímž uvolnily prostor pro letos možná nejlepšího runningbacka NFL Dalvina Cooka a jeho smrtící údery.

Od tohoto zlomového zápasu mají Vikings osm výher a jen dvě porážky (s Kansas City Cheifs a Seattle Seahawks). Největší pozornost se upínala k zápasu s Dallas Cowboys. Ve vyrovnaném zápase se Vikings podařilo udržet vedení 28:24 i přes tlak Cowboys v závěrečných minutách, takže strach z velkých zápasů díky tomu alespoň částečně opadl.

Vikings si svoje statistiky z velkých zápasů můžou zkusit zlepšit toto kolo v MNF proti svému největšímu rivalovi. Ačkoliv první letošní střetnutí mezi těmito soupeři dopadlo lépe pro Packers (21:16), Vikings doma letos ještě neprohráli a v zápase proti svému největšímu rivalovi na tom nehodlají nic měnit. Obrana Vikings, zejména hra cornerbacků, však nadále zůstává slabým místem a nečeká ji vůbec lehký soupeř. Packers s hvězdným quarterbackem Aaronem Rodgersem letos prohráli jen třikrát, výhrou si zajistí vítězství v divizi NFC North a potenciálně lepší pozici pro playoff.

Zdroje:
NFL.com