Ve velké zimní bitvě jsou favoritem Packers. Kdo vyzve 49ers?

12. 01. 2020
0
Ve velké zimní bitvě jsou favoritem Packers. Kdo vyzve 49ers? zdroj: Packers.com

Zraněními sužovaní Seahawks míří na Lambeau Field. Zaskočí domácí Packers? 

Green Bay Packers mohli minulý týden díky vybojovanému volnu v prvním kole playoff odpočívat a připravovat se na soupeře. Počítali s tím, že se utkají s New Orleans Saints, ale překvapivý vývoj vyřazovací části jim nakonec přisoudil na nedělní noční zápas tým ze západního pobřeží, páté nasazené Seattle Seahawks. Ti museli minulý týden v tvrdé bitvě proti Philadelphii Eagles ubránit vítězství 17:9.

Packers umí zejména v chladných zimních měsících maximalizovat výhodu domácího prostředí a hráči si dokonce přejí extrémní povětrnostní podmínky, protože v nich umí hrát. Zápas by mohla okořenit i čerstvá nadílka sněhu. Pomoc přírody by se hodila, protože výkony v mnoha utkáních byly i přes výbornou bilanci 13-3 poměrně neučesané. Asi nejlepším příkladem je poslední zápas základní části proti slabému Detroitu Lions, v němž byl výkon celého týmu, quarterbacka Aarona Rodgerse nevyjímaje, v první půli velmi špatný (prohrávali 3:17 v poločase). Až ve druhém poločase Packers předvedli obdivuhodný comeback a vyhráli 23:20. V letošní sezóně se Packers mohou spolehnout na novou, pro ně nepříliš typickou zbraň, kterou je běhová hra v podání Aarona Jonese. V passové hře je stále největší hrozbou Davante Adams, ale v tomto roce rozhodně není mašinou na touchdowny jako minulou sezónu, a to i vinou zranění.

Soupeř Packers, Seattle Seahawks, se potýká se zdravotními problémy celý rok, v posledních týdnech je situace opravdu kritická. Během dvou týdnů se zranili všichni tři runningbackové a žádost o pomoc vyslyšel Marshawn Lynch i Robert Turbin, z nichž první jmenovaný má lví podíl na zisku superbowlu pro Seahawks v roce 2013. Nejvíce prostoru na hřišti nyní dostává nováček Travis Homer, ale žádnému z hráčů se příliš nedaří. Homer a Lynch měli v zápase proti Eagles dohromady 17 dotyků s míčem (touches) pro 19 yardů, což jsou opravdu špatné statistiky a do klíčových utkání to nebude stačit. Navíc passová hra Seahawks je založena na play-action passech, a tedy na fungujícím běhovém útoku, což v současné situaci značí závažný problém. Alespoň chemie mezi Russelem Wilsonem a nováčkem na pozici receivera D. K. Metcalfem funguje v posledních týdnech skvěle, jistá šance pro hru vzduchem existuje. Obrana, tradiční zbraň Seahawks, letos nepatří k nejlepším. Její výkon závisí ve velké míře na zdraví Jadeveona Clowneyho a jeho schopnostech při pass-rushi, ovšem celou sezónu se trápí se zraněními. Podle posledních zpráv by měl do zápasu nastoupit.

Oba týmy v sezóně střídaly silné a slabší momenty, ale většinu vyrovnaných zápasů se jim povedlo utrhnout na svou stranu. Protože se týmy nemohou spolehnout na silnou obranu, výsledek zajisté ovlivní individuální výkony zkušených quarterbacků. Zejména v případě Seahawks bude u Russela Wilsona záležet nejen na jeho přesné ruce, ale také na obratnosti a rychlosti, protože bude mnohem více zapojován do běhových akcí. Packers nastupují v nehostinném domácím prostředí prakticky v plné sestavě proti oslabenému soupeři, proto není překvapením, že jdou do boje v pozici favorita. Nicméně pokud bude běhová hra Seahawks alespoň trošku úspěšná, můžeme se těšit na vyrovnanou bitvu.

Zdroje:
NFL.com