Super Bowl LIV Preview: Chiefs vs. 49ers - čeká nás letos ofenzivní bitva?

Super Bowl LIV Preview: Chiefs vs. 49ers - čeká nás letos ofenzivní bitva? zdroj: NFL.com

Doběhnou si 49ers pro svou šestou trofej, nebo Chiefs prolomí padesátileté prokletí?

Nejsledovanější sportovní událost je tady. Čtyřiapadesátý Super Bowl se uskuteční v neděli večer v Miami a na HardRock Stadium si zahrají Kansas City Chiefs proti San Franciscu 49ers. Chiefs nastoupí do svého prvního Super Bowlu po padesáti letech, 49ers mají možnost získat cennou trofej po šesté v historii. Zvítězí běhová hra vítěze konference NFC, nebo znovu zazáří Patrick Mahomes a jeho útok? 

Chiefs zvítězili v divizi AFC West s bilancí 12-4. Porážky přišly z kraje sezony při zranění Patricka Mahomese, ale druhá polovina sezony vyšla Kansasu na jedničku. Především v prosinci chytil ofenzivně ladění tým skvělou formu, zalepil díry v obraně a z prvního místa konference AFC zamířil do playoff. V divizním finále hostili Chiefs na Arrowhead Stadium nevyzpytatelný tým Houstonu Texans. Domácí po hrůzostrašné první čtvrtině prohrávali po třech touchdownech 0:21, ale Chiefs se nenechali rozhodit. Mahomes třikrát nalezl Travise Kelceho pro 3 touchdowny a odstartoval tím zvrat v utkání, které nakonec ovládli domácí v poměru 51:31.

V konferečním finále domácí hráči opět využili elektrizující atmosféry, která panuje na Arrowhead a postup do Super Bowlu si nenechali vzít. Tennessee Titans prožili skvělou sezónu a tým vedený running backem Darrickem Henrym překvapil fanoušky i odborníky. Chiefs ale potvrdili zlepšení v obranné řadě, zastavili běhový útok Titans a Henrymu povolili pouze 65 běhových yardů. A stejný výkon musí obrana Kansasu předvést i ve finálovém utkání, kam se po vítězství nad Titans v poměru 35:24 podívají do poprvé od roku 1970.

Po konci základní části se 49ers hřáli na prvním místě konference NFC. Do playoff vstupovali s bilancí    13-3 a v obou utkáních měli výhodu domácího prostředí. Tým okolo Jimmy Garoppola drtil soupeře běhovou hrou, což v divizním finále odnesli Vikingové z Minnesoty, kteří se nedokázali vypořádat s pomalým, ale jistým postupem soupeře. Dlouhý čas na míči a precizní hra domácích running backů postupně rozebrala Vikingy a domácí slavili vítězství 27:10.

Ve finále konferencí předvedl rekordní zápis running back San Francisca Raheem Mostert, když položil 4 běhové touchdowny a dovedl domácí k výhře 37:20. 49ers se oba zápasy drželi své osvědčené taktiky a běhali, co se dalo. Garoppolo se pokusil o pouhých 27 přihrávek, což je nejnižší číslo za posledních padesát let. Právě malá vytíženost klíčového rozehrávače může hrát ve finále velkou roli. Patrick Mahomes naházel 209 yardů a pět touchdownů za jedinou čtvrtinu utkání. Na druhou stranu běhový útok funguje 49ers perfektně, byl druhý nejlepší v soutěži a jak Breida, Coleman tak i Morstert mohou lehce utkání rozhodnout.

Lídrem každého organizace je quarterback a Patrick Mahomes se role vůdce týmu zhostil na jedničku. Loňský držitel MVP naházel 4031 yardů a 26 touchdownů a znovu patřil mezi nejlepší hráče soutěže. Skvělou formu si držel i v playoff a v přímém souboji quarterbacků by měl mít nad Garoppolem navrch. Mahomes se může stát druhým nejmladším quarterbackem, který zvedne nad hlavu Lombardiho trofej. Výborně hází, pohybuje se v kapse a sám dokáže doběhnout pro důležité yardy či touchdowny. Jeho spojení s Tyreekem Hillem či Travisem Kelcem je téměř geniální a Chiefs soupeře výrazně bodově přehrávají.

Jak již bylo zmíněno výše, Jimmy Garoppolo se pokusil o pouhých 27 přihrávek a pohlednou big play jsme od něj téměř neviděli. Přitom v sezoně naházel 3978 yardů a sedmadvacet touchdownů. Klíčem k zastavení Mahomese bude silný pass rush obrany 49ers kterou povede účastník Pro Bowlu Nick Bosa, možná nejlepší defenzivní hráč sezóny. Trenér Kyle Shanahan určitě vymyslí účinnou taktiku a Mahomes bude mít co dělat, aby se dostal ke své obvyklé pasové hře. Na druhé straně musí obrana Chiefs zahustit střed hřiště a zabránit běhům 49ers. Kansas pravděpodobně nastoupí ve formaci 3-4, tedy se čtyřmi linebackery, kteří zkusí zastavit running backy 49ers.

Stane se poprvé v historii nejlepším hráčem finále tight end? Travis Kelce i George Kittle rozhodně mají potenciál zapsat se do historie. Oba hráči v sezoně zaznamenali víc než tisíc yardů a výrazně podporovali své útoky. Kittle je skvělý blokař, který získává své yardy pomocí síly, Kelce je v podstatě wide receiver na pozici tight enda. Oba hráči budou skvěle bránění, zdvojování a tak bude zajímavé sledovat, který z tight endů lépe prosadí svou hru.

Americký fotbal je ve Spojených státech sportem číslo jedna a tam se v neděli večer doslova zastaví čas. Super Bowl ale je globální událost, kterou uvidí stamilióny diváků. Jde o miliardovou televizní show a především o sportovní utkání, ve kterém se představí nejlepší světoví sportovci. Rok 2020 odstartoval Conor McGregor, teď je na hráčích Chiefs a 49ers, abys nám připravili další nezapomenutelný zážitek.

Zdroje:
NFL.com