Ptačí souboj rozhodnou maličkosti. Seahawks se střetnou s Eagles

Ptačí souboj rozhodnou maličkosti. Seahawks se střetnou s Eagles zdroj: Profimedia

Týmy decimované zraněními čeká klíčová bitva. Podaří se Orlům vyhrát na horké půdě v Seattlu?  

V druhém nedělním utkání wild card game proti sobě nastoupí organizace s obrovskou fanouškovskou základnou, které každý rok míří na nejvyšší příčky. Seattle Seahawks vs. Philadelphie Eagles přinese vyrovnaný duel týmů, které v sezoně decimují zranění klíčových hráčů. 

Seahawks mají na seznamu zraněných sedm hráčů, Eagles dokonce devět. Šestnáct zraněných fotbalistů je nejvyšší počet, které nemohou týmy do utkání wild card nasadit od roku 1970. Seattle se musí obejít bez svých nejlepších runningbacků. Chybět budou Chris Carson, C. J. Prosise i Rashaad Penny. Tým angažoval legendárního Marshawa Lynche, který se vrátil ze sportovního důchodu ve třiatřiceti letech. Lynch v posledním utkání sice skóroval touchdown, ale sázet na fotbalistu, který již jednou ukončil kariéru, je velký risk. Nováček v týmu Travis Homer v posledním utkání základní části na hřišti zářil, ale v playoff nemůže trenér Pete Carroll sázet pouze na mladé hráče, důležité jsou především zkušenosti z vypjatých a důležitých zápasů.

Quarterback domácích Russell Wilson v sezoně opět zářil a téměř bezchybně řídil útok Seahawks. Naházel 4110 yardů pro 31 touchdownů a pouhých 5 interceptions. Právem je hodnocen jako jeden z nejlepších rozehrávačů celé sezony. Mořští jestřáby v sezoně zaznamenali průměrně 236 pasových yardů na utkání, jejich hlavní zbraní je ale běhová hra. S průměrem 137,5 yardu skončili na čtvrtém místě celé NFL. 

Seahawks vstoupili do sezony ve velkém stylu a zdálo se, že ovládnou divizi NFC West. Velký kredit týmu přinesla především důležitá výhra proti San Franciscu 49ers. Konec základní části ovšem ukázal Seattlu zrcadlo a tým Peta Carrolla prohrál tři z posledních čtyř utkání. Doslova hanbou byla porážka od Arizony Cardinals a definitivní ztráta divizního titulu. Duel s Eagles ovšem Seattle zvládl, když ve Filadelfii zvítězil 17–9 v dvanáctém hrací týdnu.

Od zmíněné porážky se Seahawks se Philadelphie začala zvedat. Carson Wentz vedl Orly ke čtyřem vítězstvím. Nejdůležitější byl souboj o divizní vítězství s Dallasem Cowboys. Eagles trápí zranění celou sezonu a patří k týmům s nejrozsáhlejší marodkou, ale naučili se s tím pracovat a před Seahawks mají určitou výhodu. Když lepíte sestavu celou sezonu, jste zvyklí hrát s náhradníky a to může být ve wild card výhoda.

Philadelphie do sezony vstoupila s velkým očekáváním, které se nenaplnilo. Zranění decimovala tým od začátku sezony a na výkonech to bylo znát. Jednou Eagles soupeře přehráli a zaslouženě zvítězili, víkend na to ostudně prohráli proti papírově slabšímu soupeři. Když už se zdálo že Wentz a jeho tým konečně chytá formu, přišla další nepříjemná porážka. Na druhou stranu, Eagles jsou v playoff režimu téměř celý měsíc, kdy museli utkání bezpodmínečně vyhrávat. Momentum je tedy na straně Eagles, kteří mají před wild card lepší formu než soupeř ze Seattlu.

Klíčovým mužem Eagles bude quarterback Carson Wentz. Ve své čtvrté sezoně dovedl Philadelphii do třetího playoff a po odchodu Nicka Folese konečně povede svůj tým i v lednových utkáních. Navzdory rozpadající se sestavě dokázal naházet v průměru 301 yardů s ratingem 99,3. Zaznamenal deset touchdownů a pouze jeden interception. Wentz podával skvělé výkony, ačkoli se kolem něj každý týden střídalo několik ofenzivních spoluhráčů. Chemie a spolupráce v týmu je důležitá, Wentz ale ukázal, že dokáže pracovat se širokou škálou spoluhráčů a vést tým k vítězství.

Téměř každý ofenzivní hráč Eagles v sezoně laboroval se zraněním. Runningbaci Miles Sanders, Corey Clement a Darren Sprolers jsou pro playoff mimo hru. Stejně tak widereceiveři DeSean Jackson a Alshon Jefferey vynechali většinu sezony. Další velkou ranou je ztráta tightenda Zacha Ertze, který si v prosinci pochroumal žebra a poranil ledviny. Erzt byl hlavní útočnou zbraní Eagles, když doběhl pro 916 yardů a 6 touchdownů. Při pohledu na dlouhý seznam fotbalistů, které trápí zranění, je vidět výjimečnost Carsona Wentze, který v této sezoně hrál nejlepší fotbal kariéry. 

Od vzájemného duelu chytil Wentz a jeho tým dobrou formu. Naopak Seahawks v prosinci ztráceli a do playoff nevstupují v ideálním rozpoložení. Výhodu ale představuje domácí prostředí, CenturyLink Field je téměř nedobytnou pevností, kde fanoušci vytvoří elektrizující atmosféru. Odborníci se všeobecně shodují, že půjde o vyrovnané utkání, kde rozhodnou maličkosti. A množí se názory, že více štěstí budou mít Orli z Filadelfie.

Zdroje:
NFL.com