Statistiky, které pomáhají určit nejlepšího hráče sezony

Statistiky, které pomáhají určit nejlepšího hráče sezony zdroj: CBS Sports

Russell Wilson, Lamar Jackson, Aaron Rodogers či Dak Prescott favoriti na ocenění MVP - nejužitečnější hráč sezony.

Russell Wilson

129,9 rating při 4 a více sekundách do odhodu. Nejvíce v NFL

Seahawks s rekordem 10-2 okupují druhé místo divize NFC West a velkou zásluhu fanoušci připisují quartebackovi Russellu Wilsonovi. Wilson vyniká především v nepřehledných a složitých situacích, kdy s ledovým klidem prokazuje své fotbalové umění. Wilson ze svých přihrávek uskutečnil 15% v prodloužené hře (4 a více sekund před odhodem) což je druhé největší číslo napříč NFL. Další skvělá čísla značí průměr 9,6 yardů na přihrávku, což je čtvrté nejvyšší číslo v lize. Wilson výborně přihrává do hloubi soupeřova pole, kdy přihrál na 7 touchdownů bez jediného interception. V posledních utkáních vyniká v situacích, kdy není tolik pod tlakem a hází v průměru 9,2 yardů na přihrávku.

Lamar Jackson

13,8 % zaznamenaných touchdownů proti Blitzu soupeře. Jediný QB přes 11%   

Lamar Jackson zaznamenal ve své druhé sezoně obrovský výkonnostní vzestup. V loňském roce trpěla jeho hra kaženými přihrávkami, za které slýchal kritiku. V předsezonním kempu své nedostatky piloval a v letošní sezoně patří mezi nejlepší quaterbacky soutěže. Své o tom ví running back Ravens Mark Ingram, který těží ze skvělé formy svého rozehrávače. Jackson je dynamický, výbušný a velmi efektivní při běhových pokusech. V 55 bězích překonal rychlost 15 mil/hodinu, což značí naprostou extra třídu. Hrozba Lamarova běhu straší váhavější obrany soupeřů. Ravens mají tak silnou ofenzivní lajnu, že soupeřům nepovolí překročit line of scrimmage dříve, než za 0,94 vteřiny, což je nejpomalejší pass rush celé ligy. Tento skvělý čas v kombinaci s pohybem Jacksona uvnitř kapsy udává míru tlaku na quatebacka 21 %, což je páté nejnižší číslo v NFL. Lamar jako jediný disponuje číslem 13,8 % naházených touchdownů, proti blitzu soupeře. Nejlepší číslo této sezony.

Dak Prescott

9,8 yardů na přihrávku mířící na hráče, který primárně nezachytává míč. Nejvíce v soutěži.

Šestadvacetiletý rodák z Louisiany je důležitou postavou Kovbojů z Dallasu. V březnu mu skončí nováčkovský kontrakt a nyní dělá vše proto, aby se stal nejlépe placeným quarterbackem soutěže. Prescott je jedním z nejagresivnějších quaterbacků soutěže při hře do hloubi pole. 9,9 yardů na pasový pokus řadí Daka na třetí místo NFL. Zároveň vévodí statistice v úspěšnosti přihrávek na deset a více yardů – 60,2%. Prescott svým agresivním stylem hry zkusil třetí největší počet složitých přihrávek s úspěšností téměř 70%.

Aaron Rodgers

10,4 yardů na pokus proti Blitzu soupeře

Quarterback Packer poprvé od roku 2016 vyléčil všechna zranění a zase si užívá hraní fotbalu. Neztratil nic ze svých schopností a vede Green Bay vstříc play off. Skvělý pohyb, práce uvnitř kapsy i útočná lajna dávají Rodgersovi spoustu času na házení. V čase 4+ do odhodu má nejvyšší úspěšnost ze všech quarterbacků soutěže s 20,2% úspěšností přihrávek. Dobrá schopnost improvizovat a přizpůsobit se dané situaci, dává Rodgersovi nespornou výhodou, kterou využívá především při pohybu v kapse a to ho řadí na třetí pozici quarterbacků, kteří jsou nejméně pod tlakem soupeřovi obrany. Soupeř se rozhodl blitzovat Packers ve 23% případů. Ani úspěšný blitz často nestačí, Rodgers přesto zkompletuje 10,4 yardů na pokus, šest touchdownů a žádný intercepiton.

 Michael Thomas

41,8% přihrávek míří na Thomase, což je nejvyšší číslo soutěže

V dnešním světě amerického fotbalu hrají prim quarterbaci. Stát se hráčem sezony na jiném postu je velmi složité. Pokud má někdo šanci v letošní sezoně, pak je to Michael Thomas, Wide Receiver New Orleans Saints. Thomas v letošní sezoně zachytil více než 50% adresovaných přihrávek, což je čtvrté nejvyšší číslo mezi Wide Receirvery celé soutěže, kteří nachytali 30 a více přihrávek. Zároveň má o 19 více úlovků, než kterýkoliv jiný WR soutěže. Thomas zároveň vede statistiku hráčů, které quarterback hledá v zápasech nejvíce – 33,4%. Dále Thomas představuje druhý nejvyšší počet pasových yardů týmu – 41,8%. Výborný receiver způsobil soupeřům nejvíce problému v krátké vzdálenosti (0-9 yardů), kde získal 595 yardů, což je o 195 více než kterýkoliv jiný hráč NFL.

Kirk Cousins

12 touchdownů při play-action. Nejvíce ze všech quarterbacků

Cousins zažíval pomalejší rozjezd sezony, ale v poslední kole šla výkonnost strmě nahoru a Kirk postupně umlčel všechny kritiky. Zahnal chmúry z minulosti, kdy mu bylo vyčítáno, že nedokáže patřičně zahrát proti nejkvalitnějším soupeřům. Cousins se do boje o MVP zapojil především kvůli přesnosti přihrávek v složitých situacích. Quarterback Vikings v letošním roce zatím zkompletoval 70,6 % přihrávek, což je nejvyšší číslo celé NFL. Cousins exceluje především, když není pod tlakem obránců a dá se předpokládat, že v budoucnu hru v kapse ještě vylepší. Disponuje nejvyšším podílem touchdownů (7,5%) když není pod tlakem obrany soupeře. Kirk také dokončil téměř 50% přihrávek do hloubi pole, což je třetí nejvyšší číslo mezi quarterbacky. Skvěle zvládá i takzvané play-action, když naházel 12 touwdownů, což je výrazně víc, než kterýkoliv jiný quarterback soutěže.   

Tagy:
MVP
Zdroje:
NFL.com