Legendární quarterback Eli Manning ukončil bohatou kariéru

Legendární quarterback Eli Manning ukončil bohatou kariéru zdroj: CBS Sports

Dvojnásobný vítěz Super Bowlu a nejlepší hráč v dějinách NY Giants pověsil kopačky na hřebík.

Po dlouhých šestnácti sezónách v dresu New Yorku Giatns ukončil Eli Manning profesionální kariéru. Devětatřicetiletý quarterback ohlásí oficiální konec kariéry na páteční tiskové konferenci. Vedení Giants potvrdilo, že legendární rozehrávač míří do sportovního důchodu.

Dvojnásobný vítěz SuperBowlu uvažoval, že si kariéru ještě o rok prodlouží, ale jelikož mu pozici starting quarterbacka sebral Daniel Jones, nejlepší hráč v dějinách Giants pověsil kopačky na hřebík.

Majitel Giants John Mara na adresu Manninga prohlásil: „Šestnáct let Eli definoval, co znamená hrát pro New York Giants. Je to jediný dvojnásobný vítěz Super Bowlu a nejlepší hráč v historii naší organizace. Propagoval Giants jako skutečný profesionál a my jsme obrovsky vděčni, co pro nás udělal. V blízké době bude uveden do síně slávy naší organizace.“

Eli se k Giatns připojil v roce 2004 a s klubem zažil vzestupy i pády. Šestkrát dovedl NY do playoff a především k dvěma titulům, když dvakrát senzačně přehráli New England Patriots. Především finále 2012 vyšlo Manningovi na výbornou. Zkompletoval 75% přihrávek a získal druhý titul nejužitečnějšího hráče finálového utkání.   

Manning patří mezi skupinu pěti hráčů, kteří dvakrát získali MVP v posledním zápase sezony. Kariéru zakončil jako sedmý nejlepší quarterback historie s 57 023 pasovými yardy a 366 touchdowny.

Spoluvlastník Giants Steve Tisch řekl: „Bylo nám ctí, mít Manninga v týmu tolik let. Pro úspěch týmu udělal úplně vše. Vždy bude velkou postavou mezi našimi Obry.“

Manning končí kariéru jako nejlepší hráč v dějinách New York Giants s působivými statistikami.

Odehrané zápasy – 236

Pasové pokusy – 8 119

Zkompletované přihrávky – 4 895

Pasové TD – 366

Pasové yardy – 57 023

Zdroje:
CBS Sports